Stedelijk Landgoed

Het zuidelijk deel van Winkelsteeg – het Stedelijk Landgoed – heeft vanuit vroeger een groen karakter. Van oorsprong lagen hier landgoederen van de rijken (Landgoed Hulsen, Winkelsteeg, Dukenburg). Later zijn dit katholieke opvangplekken geworden. Dit is de basis voor maatschappelijke instellingen die er nu zitten. Denk aan Pluryn Winckelsteegh, TBS De Pompestichting, De Hulsen, begraafplaats Jonkerbos en meer. Deze instellingen liggen verborgen in het groen, omdat hier kwetsbare mensen verblijven.

Wat komt er?

De woningen in dit gebied zijn gericht op gezinnen en ouderen. Groen en een gezond leefgebied omschrijven het Stedelijk Landgoed. Naast woningen komen er hier en daar maatschappelijke voorzieningen. Denk aan een basisschool, bijzondere woonvormen, een zorghotel of specialistische kliniek. Er ontstaan hierdoor ook extra banen in het gebied.

Veel ruimte voor wonen

In het Stedelijk Landgoed bestaat er een mix van met name woningen en bestaande (zorg)voorzieningen. We willen een groene omgeving waar sport, recreëren en zorg echt onderdeel zijn van de buurt. Rondom Park Winkelsteeg ontwikkelen we een woonwijk waar groen tussen de woonblokken heen loopt. Parkeren gebeurt in gebouwde voorzieningen of op eigen terrein.

Op en rondom de Heliconlocatie aan de Marga Klompélaan en Weg door Jonkerbos kan ook een woonwijk ontwikkeld worden in combinatie van appartementen en woningen (laagbouw).

Waarom dit gebied?

De groene identiteit willen we behouden in het Stedelijk Landgoed van deze tijd. Door hier woningen te bouwen, blazen we de oude landgoederen weer nieuw leven in. Ze passen meer bij deze tijd in een kleinere vorm waardoor er meer bewoners op een landgoed kunnen wonen.

We willen het groen langs de Marga Klompélaan en de Opaalstraat waar nodig mogelijk versterken. Dit is de verbinding tussen de Goffert en het Maas-Waalkanaal: de lange lijn van de Burgemeester Daleslaan naar de plek waar nu roeivereniging Phocas ligt. Ook de begraafplaats wordt in de plannen meegenomen, zodat deze zijn waarde behoudt.

Hoe ver zijn de plannen?

Voor nu is nog niet duidelijk hoe ver de plannen zijn. Zodra we meer weten, leest u dat hier.

Wat merkt u wanneer?

Voor nu is nog niet duidelijk wanneer de verbouwingen van start gaan. Zodra we meer weten, leest u dat hier.