Het vertellen waard: Winkelsteeg en haar geschiedenis

Geschreven op

Winkelsteeg is het nieuwste woon- en werkgebied van Nijmegen. Een stadsdeel waar mensen elkaar ontmoeten, wonen en werken. Het vormt een verbinding met de wijken daaromheen. Winkelsteeg heeft een geschiedenis vol verhalen, van de ijstijd – zo’n 150.000 jaar geleden – tot nu. Daarom starten we een terugkerende rubriek ‘Het vertellen waard: Winkelsteeg en haar geschiedenis’. 

Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland . Geen wonder dat ook Ulpia Noviomagus – zo heette Nijmegen-West in de Romeinse tijd - een enorme geschiedenis heeft. Van de eerste bewoners 9.000 jaar voor Christus, de Brons- en IJzertijd en de Romeinse tijd tot het ontstaan van de vele landgoederen, de tijd van de industrialisatie en nu. De Winkelsteeg en haar historie zijn het vertellen waard. Al eeuwenlang leven er mensen in Winkelsteeg. En straks komen daar nog zo’n 6.000 woningen voor ongeveer 9.000 bewoners en ongeveer 3.000 banen bij. Dat Winkelsteeg een geliefde plek is voor bedrijven om te vestigen, blijkt wel uit het industriële verleden.

Over ‘100 jaar’ nog steeds in beweging  

Winkelsteeg zorgt al jaren voor veel werkgelegenheid. Zo werken er bijvoorbeeld veel arbeidskrachten dankzij de vele maatschappelijke organisaties die hier gevestigd zijn en heeft ook Noviotech Campus een grote aantrekkingskracht op werknemers in de Health & Hightech sector. We willen dat Winkelsteeg over ‘100 jaar nog steeds in beweging is. Daarom willen we in dit gebied meer ruimte voor werken toevoegen. Winkelsteeg is straks de plek waar werken altijd dichtbij is, zo ontstaat een levendige plek om te leven en wonen. En dat allemaal in een bereikbaar centraal gelegen gebied dat veel geschiedenis kent. Waar het verleden, veranderingen en de toekomst samenkomen.

Oproep: deel jouw verhalen!

In de aankomende nieuwsbrieven nemen we u mee in een vogelvlucht door de tijd. Oproep! Weet u veel over de geschiedenis van Winkelsteeg? Heeft u leuke feiten óf verhalen over vroeger? Laat van u horen! We komen graag met u in contact via winkelsteeg@nijmegen.nl.

Hieronder is een luchtfoto te zien uit 1974-1975 van het complex van Philips en omliggend gebied. Rechts de spoorlijn naar Den Bosch, midden boven de Nieuwe Dukenburgsebrug met rechts daarvan het terrein van Lincoln-Smitweld.