Een foto van de vleermuisschermen bij het Mandelaplein

Wat zijn die vreemde steigers op het Mandelaplein?

Geschreven op

Winkelsteeg draagt ook zorg voor de gevleugelde inwoner

In Winkelsteeg hebben we oog voor meer dan alleen de mensen die hier wonen, werken en ontmoeten. We delen het gebied ook met de natuur. In Winkelsteeg leven verschillende planten en dieren. Bij de ontwikkelingen in het gebied houden we daar graag rekening mee. Een voorbeeld van dieren waar we rekening mee houden zijn vleermuizen.

In gesprek met de stadsecoloog

“Naast dat we vanuit de omgevingswet verplicht zijn om bepaalde diersoorten -waaronder vleermuizen - te beschermen, dragen we vanuit gemeente Nijmegen de natuur altijd een warm hart toe. Zo ook vleermuizen,” vertelt stadsecoloog Joep van Belkom. “Vleermuizen zijn erg nuttige dieren, waar we als mens veel aan hebben. Vleermuizen eten voornamelijk insecten. Daarmee zorgen ze voor de natuurlijke balans in onze ecosystemen. Een vleermuis kan bijvoorbeeld tot wel 1000 muggen per nacht eten. Je mag zelf bedenken wat er zou gebeuren zonder vleermuizen.”

Vreemde steigers op het Mandelaplein

Misschien heb je de vreemde steigers op het Mandelaplein al gezien. Deze stellages helpen vleermuizen om van hun rustplaats naar hun voedselbron te komen. Vleermuizen gebruiken vaste vliegroutes van soms wel 1,5 km! Op deze routes maken vleermuizen slim gebruik van elementen in de omgeving die ervoor zorgen dat zij niet teveel last hebben van de harde wind.

Door onze werkzaamheden op het Mandelaplein verdwijnen (tijdelijk) een aantal van die vaste elementen. Om ervoor te zorgen dat de vleermuizen toch veilig van hun rustplaats naar hun voedselbron kunnen komen, hebben we ‘vleermuisschermen’ geplaatst.

Zo zorgen we samen voor een groen en levendig Winkelsteeg, waar zowel mensen als andere dieren zich thuis voelen.


Bronnen:
Joep van Belkom: Stadsecoloog gemeente Nijmegen
Kunstmatige vliegroutes voor vleermuizen zijn effectief | De Zoogdiervereniging

Bijschrift bij onderstaande afbeelding: Een foto van een vleermuisscherm op het Mandelaplein.