Een oude foto van het park nabij Huis Hulsen

Ontdek de vakantiegeschiedenis van Winkelsteeg

Geschreven op

Een fijne vakantie in Winkelsteeg

De vakantietijd is aangebroken. Voor veel mensen betekent dat even lekker er tussenuit. Als we aan vakantie denken, denken we vaak aan een lange rit, vlucht of treinreis. Maar hoe deden mensen dat vroeger eigenlijk? Het zal je verbazen, maar Winkelsteeg was vroeger een heerlijke vakantiebestemming voor sommige inwoners van Nijmegen. Waarom en voor wie? Lees het in dit artikel.

Een verfrissende duik in de geschiedenis

We gaan terug in de tijd, naar het einde van de 17e eeuw. Deze eeuw was een tijd van voorspoed voor de Nederlandse handel. In veel Nederlandse steden groeide de handel snel, zo ook in Nijmegen. Meer handel betekent vaak ook meer mensen en meer drukte. Ondanks de stadsuitbreiding van Nijmegen kwamen er binnen de muren steeds meer mensen op een steeds kleiner oppervlak te wonen (zie je de vergelijking met de huidige tijd al?).

Toevlucht buiten de stinkende stadsmuren

Het groeiend aantal mensen op een kleiner oppervlak zorgde voor een benauwde en stinkende leefomgeving binnen de stadsmuren. Daarom zocht de elite aan het begin van de 18e eeuw in de zomers een uitweg uit de stinkende binnenstad. Ze vonden toevlucht in buitenplaatsen rondom de stad, waar het rustig en schoon was.

Bijschrift bij onderstaande afbeelding: 'Parkaanleg bij Huis Hulsen, door J. Schaarwachter’

Buitenplaatsen in Winkelsteeg

Deze buitenplaatsen ontstonden vooral op de vlakke gronden van Winkelsteeg. Van oorsprong waren het 'boerenhoeven' die werden uitgebouwd en opgeknapt. In de loop van de 19e eeuw kon vooral de elite zich een buitenplaats veroorloven. Voorbeelden hiervan zijn De Hulsen, de Duckenburg en Hatert. Naast het genieten van het leven buiten de stad, werden de landgoederen ook gebruikt als bron van inkomsten. De opbrengsten van groenten, fruit en hout hielpen om de landgoederen in stand te houden.

Bijschrift bij onderstaande afbeelding: 'Gravure van Huis Hulsen, door Jan Beyer'

Team Winkelsteeg wenst jou een fijne vakantie

Of je tijdens de vakantieperiode in Nijmegen blijft en misschien wel een kijkje gaat nemen in Winkelsteeg of het iets verder zoekt deze zomer, wij wensen jou een hele fijne vakantie. En denk eraan: in Winkelsteeg ontwikkelen we meer dan 6000 woningen. Wil jij net als onze voorouders in de 19e eeuw straks ook jouw toevlucht zoeken in Winkelsteeg? Houd dan onze website en nieuwsbrief in de gaten en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in Winkelsteeg.